• Publicerad: 19 augusti 2024

Emiliano jubilerar samtidigt som DGE

I år firar DGE 20-årsjubileum och vad passar då bättre än att prata lite med en av våra kollegor som i princip har varit med sedan starten. Vår uppskattade kollega Emiliano har arbetat på DGE nära nog alla av bolagets 20 år. Idag ansvarar han för kvalitet och utveckling inom DGE:s ackrediterade mätverksamhet och är även aktiv inom SIS-standardisering och SIL-luft, en branschorganisation för ackrediterade mätlaboratorier i Sverige. De flesta av våra kunder har säkerligen stött på honom i samband med utbildningar i mätstrategi och mätteknik, som uppdragsledare, besiktningsman eller som ackrediterad CO2-verifierare för utsläppsrätter enligt EU ETS. Vi fick möjlighet att prata med honom om den utveckling som har ägt rum under dessa 20 år.  

Kan du berätta lite om dig själv? 

Jag föddes i Argentina men kom till Sverige när jag var 4 år gammal. Jag växte upp i Östra Göteborg och har aldrig flyttat från staden – jag bor här nu med min familj. Min utbildning är från Chalmers, där jag tog en civilingenjörsexamen med inriktning på Energi och Miljö. Under mitt examensarbete arbetade jag även på Chalmers kraftcentral som mättekniker under en period. Efter examen började jag på ÅF, men sedan gick jag vidare till DGE. På fritiden är jag sportentusiast och ägnar mig mycket åt fotboll, handboll och cykling. Jag tar gärna en cykeltur med min Bianchi-racercykel (italiensk men svenskägt märke)!  

Hur kom det sig att du började på DGE?  

Jag fick frågan av Christer när vi arbetade tillsammans på min tidigare arbetsplats och tyckte det lät spännande att starta nytt från början och bygga upp miljökontrollverksamhet. I början var det utmanande då vi fick göra allt själva och bygga upp verksamheten från grunden. Men också väldigt lärorikt och roligt då vi kunde göra det enligt våra egna önskemål och krav.  

Hur har DGE som företag och din roll utvecklats under de här 20 åren?   

Vi har vuxit och blivit många fler konsulter och även inom nya kompetensområden så DGE har fått anpassa verksamheten efter detta. Bland annat har vi fått flytta flera gånger och även blivit ägare till ett eget analyslaboratorium vilket har underlättat avsevärt i verksamheten.  

Min roll har varit mycket samma inom DGE, att ta hand om den ackrediterade verksamheten. Men det har varit utmanande då vi har vuxit mycket och nya kompetenser och ackrediterade områden har tillkommit. Jag har i en period även varit kompetensområdesansvarig inom vårt område “Luft” och vi samarbetar mycket inom kompetensområdet.   

Vi vet ju att du är attraktiv på arbetsmarknaden med din specialkompetens, en fantastisk rådgivare och kollega som vi uppskattar, vad är det som har gjort att du fortfarande finns kvar på DGE?   

DGE passar mig bra, främst vad gäller friheten att arbeta med det man trivs med och planera sin arbetstid efter önskemål. Jag är lojal och ser inte bara en hög lön, har en bekväm arbetssituation där jag kan hjälpa mina kollegor på många olika sätt, med erfarenhet kommer också status och respekt vilket DGE ger mig som person mycket av som jag på annat håll kanske hade fått arbeta upp igen.    

Vad är roligast i ditt jobb idag?   

Mitt arbete är väldigt varierande vilket jag trivs med, gör många olika saker såsom luftmätningar, besiktningar och revisioner plus allt kvalitetsarbete som jag tycker är roligt. Jag tycker om att räkna mycket och är oftast väldigt nyfiken på mätresultat, uppdrag såsom prestandatest och beräkning av verkningsgrad för anläggningar är också jätteroligt. Jag trivs med att hjälpa kollegor och visa hur man mäter och beräknar olika saker, tycker om att hjälpa till och blir glad när man frågar.  

Hur ser du på dina kunders framtida miljömål och vilka utmaningar tror du att ni kommer att möta tillsammans?  

Miljökraven kommer bara bli fler och strängare och jag tror att mätningar och kontroller kommer bli en stor utmaning för kunderna då de mestadels saknar egen kompetens för detta. Men där kunderna kanske saknar kompetens finns DGE med många duktiga medarbetare som jobbar heltid med dessa frågor.