• Publicerad: 7 oktober 2024

Förändringar i miljölagstiftningen

Nu är årets andra uppdatering av laglistorna i vår lagbevakningstjänst Lagmaskinen precis avslutad. Uppdateringen gäller förändringar i lagstiftningen under perioden 1 februari-31 augusti.  Här kommer en kort summering av några av de största nyheterna:

En stor förändring inom arbetsmiljölagstiftningen är de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket som börjar gälla den 1 januari 2025. Nu har vi arbetat in de nya föreskrifterna i Lagmaskinen. 15 föreskrifter ersätter de tidigare 67, där huvudprincipen från Arbetsmiljöverket har varit att varken sänka skyddsnivån eller höja kravnivån. Ett undantag från detta är nya regler för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Genom att de nya AFS:arna nu finns i Lagmaskinen finns det goda möjligheter att börja orientera sig i den nya strukturen för att vara redo i januari 2025.

EU har genomfört en ändring av industriutsläppsdirektivet (IED). Ändringarna ska implementeras i den svenska lagstiftningen senast den 1 juli 2026, men det kan vara bra att redan nu orientera sig kring vilka nya och uppdaterade krav som kommer. Ändringarna är ett led i att genomföra den Europeiska Gröna Given (European Green Deal) och flera tillhörande strategier såsom EU:s handlingsplan för nollföroreningar, metanstrategin, kemikaliestrategin och handlingsplan för cirkulär ekonomi. Några nyheter i ändringen är att det kommer att tas fram en BREF med BAT-slutsatser för deponier, att frekvensen för periodiska kontroller för mark och grundvatten ändras, fler verksamhetstyper kommer att omfattas av IED samt ett nytt fokus på ny teknik och omställning till ren, cirkulär och klimatneutral industri, där vissa verksamheter kommer behöva inkludera en indikativ omställningsplan för perioden år 2030 – år 2050 i sitt miljöledningssystem.

Detta är ett par av flera genomförda och planerade förändringar i miljölagstiftningen den senaste tiden. Vi hjälper våra kunder att bevaka förändringar och analyserar vad dessa får för betydelse för verksamheten. Med vårt verktyg Lagmaskinen har du alltid tillgång till uppdaterade laglistor inom miljö- och arbetsmiljöområdena. Läs mer på Lagbevakning miljö och arbetsmiljö – DGE

Behöver du få en enklare översikt över vilka lagkrav som berör dig, hör av dig till oss!